כיצד Google מודדת את מהירות האתר שלכם ?
Google הינה ללא ספק אחת החברות הפעילות ביותר לשיפור מהירות אתרי אתרים ומשקיעה בכך מליוני דולרים אם לא יותר. על מנת לאפשר לבעלי האתרים למדוד את מהירות אתריהם מספקת Google שתי דרכים לצפות במה שנקרא Real User Monitoring – זמני התגובה האמיתיים של גולשים באתר. הדרך הראשונה הינה באמצעות Site Performance ב-Google Master Tools, ואילו השנייה היא באמצעות Site Speed ב-Google analytics. למרות ששני הכלים נועדו לאותה מטרה, אנו שומעים פעמים רבות כי הנתונים אינם זהים בין שתי המערכות. בשורות הבאות ננסה לתאר לכם את ההבדלים בין שני הפתרונות כמו שאנחנו מבינים אותם מלימוד הנושא באתרים רבים בעולם.
מה נמדד ?
שני הפתרונות מודדים בעקרון את אותו נתון – הזמן שעובר מביצוע הבקשה עצמה ועד לשלב ה-Document Complete, השלב שבו מופעלת פונקציית ה-onLoad.
איך מתבצעת המדידה ?
WMT מסתמך אך ורק על איסוף נתונים באמצעות ה-Google Tool Bar למדידת זמני הגלישה באתר. גם בקרב המשתמשים שהתקינו את הרכיב, רק אלו שאפשרו את יכולת ה-PageRank ידווחו על מהירות הגלישה באתר שלך. ישנן שמועות כאילו בדפדפני כרום ישנן יכולות מקבילות מובנות אולם אין לכך כל פרסום ברשת.
לעומתו, GA מבצע את המדידות באמצעות ה-Navigation Timing API, סטנדרט שהולך ומתהווה אשר מגדיר ממשק סטנדרטי שיאפשר לתשאל את הדפדפן באמצעות קוד (למשל JavaScript) לגבי מהירות טעינת הדפים ומי שיבצע את המדידות השונות יהיו הדפדפנים השונים. לאור העובדה שסטנדרט זה נתמך רק בדפדפנים החדשים (IE9, כרום ופיירפוקס), איסוף הנתונים מדפדפנים ישנים מתבצע באמצעות Google Toolbar (נכון רק לגבי IE6-8 ולא לגבי Firefox 2-4).
כמה ואלו גולשים נמדדים ?
כמו שציינתי קודם לכן, בשל השימוש השונה בטכנולוגיות, קיים הבדל בסוג הגולשים הנמדדים ומספרם. כאמור, WMT אוסף נתונים אך ורק מדפדפני IE6-8 ו-Firefox 2-4 אשר אפשרו את תכונת ה-PageRank ב-Google Toolbar. כל הגולשים באתר שלכם העונים לקריטריון זה נמדדים באמצעות WMT.
כיון ש-GA עושה שימוש בסטנדרט החדש, רק דפדפנים חדשים נמדדים באמצעותו (בנוסף לדפדפני IE6-8 הנמדדים באמצעות ה-Toolbar). רשימה מלאה של כל הדפדפנים התומכים ניתן למצוא כאן. מתוך אלו, נאספת דגימה של 1% מכלל הגולשים עד למגבלה של 10,000 גולשים ביום באתר. מגבלה זו ניתנת לעדכון כחלק מקוד' ה-Analytics שאתם מוסיפים לאתר שלכם.
הבדלים אלה מחייבים בעצם שהאוכלוסיות הנמדדות בכלים השונים שונות לחלוטין. בשל היותם של הדפדפנים הישנים יותר איטיים יותר, ייתכן ותראו זמני טעינה ארוכים יותר ב-WMT אולם זה לא מחוייב המציאות בשל פרמטרים נוספים המשפיעים על זמני טעינת הדף.
כיצד מחושב הממוצע לאתר ?
GA מחשב את ממוצע מהירות הדפים באופן שווה. ברירת המחדל הינה הצגת מהירות כל דף ודף באתר לתקופה של 30 הימים האחרונים, אך ניתן לבצע חיתוכים שונים על פני התקופות. WMT מציג כברירת מחדל מספר אחד והוא בדר"כ ממוצע של 7 הימים האחרונים עבור כל האתר. על פי התיעוד ב-WMT, חישוב הממוצע נעשה תוך התייחסות למשקל כל דף ודף בגלישה ובכך דפים פופולריים יותר זוכים למשקל גבוה יותר בממוצע הכולל.
בעוד ההבדל בין 7 ימים ל-30 ימים משמעותי רק אם ביצעתם שינוי משמעותי באתר ואז ייקח ל-WMT מספר ימים עד שהשינוי יבוא לידי ביטוי במספרים המוצגים, לחישוב הממוצע על פי משקלות לעומת חישוב ממוצע פשוט ישנה חשיבות גדולה יותר. דמיינו שהשקעתם רק בשיפור מהירות דף הבית שזוכה למרבית הביקורים באתר, לעומת עשרות דפים אחרים שאינם פופולריים ולכן בחרתם שלא להשקיע בהם. במקרה של WMT, ציון המהירות הכולל של האתר יהיה טוב יותר שכן הוא לקוח בחשבון את כמות הביקורים הרבה בדף הבית המשופר.
המלצות
כיון ששני הכלים מודדים אוכלוסיות שונות, אישית הייתי בוחן היטב את הנתונים של שני הכלים על מנת להבין היכן צוואר הבקבוק. בנוסף לכלים אלה, קיימים גם פתרונות מסחריים מעולים המאפשרים מדידה בזמן אמת של חווית הגלישה באתר וניתוח הנתונים בצורה מפורטת. אחד מכלים אלה הוא הכלי של חברת Gomez, חברת בת של compuware, המאפשר לכם לבצע בדיקות מרוחקות ממגוון מקומות בעולם ובצורה נוחה וידידותית. ללא שום קשר, אתם כבעלי אתרים חייבים זאת ללקוחותיכם לבחון בעצמכם את מהירות האתר ולשפר את חווית הגלישה באתר, גם למען שיפור הדירוג שלכם במנועי החיפוש וגם לטובת הגדלת הכנסותיכם מהאתר. כפי שפרסמנו בעבר, ניתן בצורה קלה וללא תשלום לבדוק את מהירות האתר שלכם מדפדפנים שונים. אל תהססו גם לפנות אלינו בשאלות בנושא.